''Υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλές αιτίες για την έκδοση ανακοινώσεων διαμαρτυρίας από κάθε ποδοσφαιρική ομάδα που υπόκειται σε άδικη ήττα, σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι δε αναρίθμητες οι ανακοινώσεις καταγγελιών εναντίον της διαιτησίας, ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο, ακριβώς αντίθετα από ότι συμβαίνει στα πρωταθλήματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Στα τελευταία σαράντα χρόνια η πλημμελής διαιτησία πραγματοποιεί μεγάλη καριέρα στην πατρίδα μας, παίζοντας τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών νικητών και των πολυάριθμων ηττημένων. Στη συνείδηση των φιλάθλων είναι ριζωμένη η βεβαιότητα πως η διαιτησία είναι ο απόλυτος και κυρίαρχος ρυθμιστής του εκάστοτε πρωταθλητή και όχι η αγωνιστική υπεροχή και η αξία της καλύτερης και σταθερότερης ομάδας.
Χθες, στον αγώνα της ομάδας μας εναντίον της ΠΑΕ ΑΡΗΣ στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης χρειάστηκαν 15 λεπτά για να ξεκινήσει το έργο του ο διαιτητής. Αρχικά στη φάση του 1-0 και στην σέντρα του Μπούρμπου όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με το έδαφος, στην απέναντι πλευρά, βρίσκεται οριακά στην γραμμή εντός (ή εκτός) αγωνιστικού χώρου και στη δεύτερη επαφή (μετά το πρώτο γκελ) βρίσκεται δύο με τρία μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό επιβεβαιώνει τα πολλά εσωτερικά φάλτσα που πήρε η μπάλα στην τροχιά της, όπως και οι αντιδράσεις επιτιθέμενων και αμυνομένων. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να μην έχει περάσει ένα με δύο μέτρα άουτ όταν βρίσκονταν στο αέρα;;;
Θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε κι από την πλαϊνή κάμερα, το πλάνο της οποίας δεν εμφανίστηκε ποτέ στον τηλεοπτικό αέρα…
Στο τελείωμα της φάσης, όπου η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα ο ποδοσφαιριστής του Άρη (Πασάς) βρίσκεται σε καταφανέστατη θέση οφσάιντ, δύο μέτρα πίσω από τον τελευταίο αμυντικό του Απόλλωνα και συμμετέχει πολύ ενεργά στην φάση. Κατ’ αρχάς εμποδίζοντας την ορατότητα του τερματοφύλακα ο οποίος παράλληλα επικεντρώνεται (όπως είναι φυσικό) και στην ενέργεια που πιθανόν θα κάνει ο Πασάς και επιπλέον διότι ο συγκεκριμένος επιθετικός των γηπεδούχων αποτελεί τον τελευταίο παίκτη που βρίσκει τη μπάλα, μετά την επαφή της με τον Βεργώνη.
Αλλά ακόμα κι αν δεν είχε έλθει σε επαφή με τη μπάλα επηρεάζει καθοριστικά την φάση βάσει του κανονισμού, που είναι απόλυτος σε τέτοιες περιπτώσεις. Γνωρίζει, δε, ότι επηρέασε ενεργά την φάση από θέση οφσάιντ και για το λόγο αυτό αρχικά δεν πανηγυρίζει το γκολ της ομάδας του, αλλά το κάνει όταν βλέπει να πανηγυρίζουν οι συμπαίκτες του και ο διαιτητής δεν έχει υποδείξει την παράβαση.
Χρειάστηκαν ακόμη 15 λεπτά για να ολοκληρώσει το έργο του ο διαιτητής. Στην φάση της αποβολής του ποδοσφαιριστή μας Νίκου Γεωργιάδη, με αιτιολογία ότι εκτέλεσε φάουλ χωρίς την εντολή του διαιτητή. Ωστόσο κι από την τηλεοπτική μετάδοση της ΕΡΤ3 ακούγεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σφύριγμα του διαιτητή που δίνει εντολή να εκτελεστεί το φάουλ, στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα του προς τους παίκτες του Απόλλωνα που πρόκειται να το εκτελέσουν, όπως συνηθίζουν οι διαιτητές σ’ αυτές τις φάσεις.
Άρα γιατί τιμώρησε και απέβαλε τον Γεωργιάδη που το εκτέλεσε;;;
Και που υπάρχει ανθρώπινο λάθος;;;
Είναι δυνατόν, αναρωτιόμαστε ακόμη, να ξέχασε μια πράξη του την οποία τέλεσε πριν δέκατα του δευτερολέπτου;;;
Παρεμπιπτόντως κανείς ποδοσφαιριστής δεν σταμάτησε και η μπάλα κατέληξε γκολ, με το οποίο θα γίνονταν το 1-1!
Κι αντί το ματς να έρθει πάλι στα ίσια – όσον αφορά το σκορ- ο Απόλλων βρέθηκε με δέκα ποδοσφαιριστές κι ήταν υποχρεωμένος να προσπαθήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα με παίκτη λιγότερο!
Κατόπιν των ανωτέρω ΔΕΝ προσθέτουμε άλλη μια διαμαρτυρία εναντίον της διαιτησίας, όπως παραδοσιακά και κατ’ εξακολούθηση γίνεται στην πατρίδα μας. Ούτε το πράττουμε για να δικαιολογηθούμε ύστερα από μια ήττα της ομάδας μας, επειδή δεν είναι πρώτη φορά κι ασφαλώς δεν είναι και η τελευταία. Με την παρούσα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ διατυπώνουμε την επιθυμία μας να ασχοληθούν οι αρμόδιοι επιτέλους πολύ σοβαρά, μεθοδικά και ΟΡΙΣΤΙΚΑ, για την διευθέτηση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Μεγάλη Κρίση που καταδυναστεύει την πατρίδα μας περιέχει και την νοσηρή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Το ποδόσφαιρο νοσεί όπως νοσεί και η οικονομία και η κοινωνία. Το υγιές πρωτάθλημα κι ο ανόθευτος ανταγωνισμός των ποδοσφαιρικών ομάδων μπορούν να αποτελέσουν ένα στιβαρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί να εμποδίζεται να ξεβαλτώσει;
Κλείνουμε την ανακοίνωση με δύο λόγια για την ΕΡΤ 3. Το κρατικό αυτό κανάλι, που την ύπαρξη και την λειτουργία του χρηματοδοτεί ο κάθε φορολογούμενος, δικαιούται καλύτερων στελεχών από τους παρουσιαστές – εκφωνητές του χθεσινού αγώνα. Ο κιτρινισμός της μετάδοσης που επιτέλεσαν ξεπέρασε κάθε μέτρο. Αποσιώπησαν και διαστρέβλωσαν, κατά την διάρκεια της περιγραφής τους, την πραγματικότητα και απέκρυψαν τεχνηέντως τις κρίσιμες φάσεις που έκριναν τον χθεσινό αγώνα, τόσο κατά την τεχνική τηλεοπτική καταγραφή του αγώνα όσο και στον προφορικό σχολιασμό τους. Δεν αξιοποίησαν την τεχνολογία που διαθέτουν για να αναδείξουν τις επίμαχες φάσεις και σχολίασαν μεροληπτικά τον αγώνα σε βάρος του Απόλλωνα Πόντου, ως Αρειανότεροι του Άρεως…
Το ελάχιστο που παρακαλούμε από την Διεύθυνση της ΕΡΤ είναι να λάβει υπ’ όψιν της ότι οι χθεσινοί σχολιαστές του εν λόγω αγώνα είναι ανεπιθύμητοι για τις όλες τις μεταδόσεις αγώνων του Απόλλωνα Πόντου"."
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες ο α΄βοηθός της αναμέτρησης παραπέμπεται από τον παρατηρητή διαιτησίας για την φάση του 1ου γκολ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου