Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

Τι προβλέπει το νέο αθλητικό νόμοσχέδιο για ΕΠΟ και Διαιτησία




Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο  της κυβέρνηνης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και για το επίκαιρα και "καυτά" ζητήματα της ΕΠΟ και της Διαιτησίας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής
.ΕΠΟ-ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ-ΘΗΤΕΙΑ
Στο νομοσχέδιο αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των εκλεκτόρων, υιοθετείται αναλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπούνται στο ΔΣ όλες οι τάσεις ανάλογα, βέβαια, με τις ψήφους που έλαβαν, και επίσης προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση σε εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ένωσης, όπως είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, να είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της αθλητικής ομοσπονδίας
Επίσης περιορίζονται σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών με εξαίρεση του ταμίες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων της ΕΠΟ και γενικότερα των αθλητικών ομοσπονδιών αφού ανά δέκα σωματεία θα αντιστοιχεί μία ψήφος, ενώ υιοθετεί το σύστημα της απλής για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση και αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής των μελών της ΚΕΔ, τη διασφάλιση της παρουσίας τους, τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης διαιτητών και την εξάλειψη του φαινομένου να σφυρίζουν διαιτητές που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ποινική δικαιοσύνη,
Επίσης  προβλέπεται η λειτουργία  και οι αρμοδιότητες της ΟΔΠΕ, κατόπιν γνώμης της ΕΠΟ, αλλά και η επαγγελματική διαιτησία.
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αυξάνει το\τα προσόντα  που πρέπει να έχουν οι πρώην διαιτητές για να γίνουν μέλη της ΚΕΔ και διασφαλίζει την παρουσία των μελών της ΚΕΔ, χωρίς ανά πάσα στιγμή να μπορούν να παυθούν από το ΔΣ της ομοσπονδίας, αλλά μόνο από τα 3/5 της ΓΣ της ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ΚΕΔ «στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διαιτητές που υπήρξαν διεθνείς για πέντε τουλάχιστον έτη ή καθηγητές διαιτησίας και εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι ή δεν επαρκούν, από μη εν ενεργεία διαιτητές που έχουν ορισθεί σε αγώνες της ανώτατης κατηγορίας για δέκα τουλάχιστον έτη. Ορίζονται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και μπορούν να παυθούν από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόφαση των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών της για ιδιαίτερα σοβαρό λόγο.

ΝΟΜΙΚΑ ΚΩΛΥΜΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Στο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη σωματείων και ομοσπονδιών καθώς και διαιτητές πρόσωπα που τους έχει επιβληθεί οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας.

Οι διαιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν  «αποδεικτικό ότι υπέβαλαν κατά το τελευταίο έτος δήλωση περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, των συζύγων τους και των ανηλίκων ή προστατευόμενων τέκνων τους κατά τις διατάξεις του ν. 2429/1996, όπως ισχύει, καθώς και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, εφόσον πρόκειται για πίνακες διαιτητών αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών, ή στο Ελεγκτικό Συμβούλιο στις λοιπές περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τηλεοπτικό πρόγραμμα αγώνων

powered by στοιχημα